Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  

Przeczytaj:
TIR dachował w Olszance
Tragedia w Biszczy. Jest akt oskarżenia przeciwko 21-latkowi
Wykonawca wybrany. Rozpoczyna się budowa centrum handlowego
30-latek uratował właściciela płonącego domu
home > Start > Aktualności > Raj dla grzybiarzy
Rozmiar tekstu:
AAA
BIŁGORAJ Biłgoraj
2017.09.13 09:09 | aktualizacja: 2017.09.14 09:51

Raj dla grzybiarzy

Panująca aura jest wymarzona dla grzybiarzy. W lasach jest ich wysyp, czego dowodzą nadesłane przez naszych czytelników zdjęcia. W razie wątpliwości pomocą w ocenie grzybów służą pracownicy biłgorajskiego Sanepidu i przypominają o zasadach bezpiecznego grzybobrania. Pamiętajmy też, że osoby handlujące grzybami na targowiskach powinny obowiązkowo posiadać atest.
Raj dla grzybiarzy
Raj dla grzybiarzy

W ostatnim czasie grzybów w okolicznych lasach nie brakuje, pełne kosze tych najszlachetniejszych nie należą do rzadkości, zdarzaja się też wyjątkowo duże okazy, jak prezentowany na zdjęciu prawdziwek znaleziony na terenie powiatu.

Jeśli i państwo chcą się podzielić swoimi znaleziskami zachęcamy do przesyłania zdjęć na adres redakcja@bilgorajska.pl.

Przypominamy też, że w razie wątpliwości co do jakości grzybów pomocą służą pracownicy biłgorajskiego Sanepidu. Atesty na grzyby świeże oraz porady w razie wątpliwości co do gatunku grzybów wydawane są bezpłatnie w godzinach pracy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Biłgoraju (zajmuje się tym klasyfikator grzybów). Osoby handlujące grzybami na targowiskach powinny obowiązkowo posiadać atest. Konsumenci kupujący grzyby powinni bezwzględnie tego wymagać. Nie wolno kupować od przygodnych sprzedawców grzybów suszonych ani żadnych przetworów grzybowych. W celach edukacyjnych organizowana jest wystawa grzybów przed budynkiem Stacji. Każdy może przyjść, obejrzeć znane i mniej znane gatunki grzybów, w tym tych najbardziej trujących.

Bezpieczne grzybobranie

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów);

  2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek;

  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia;

  4. Unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak - gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak);

  5. Zbierać grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo;

  6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach o skupisku odpadów tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia;

  7. Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu;

  8. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno - epidemiologicznych;

W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, skurczy mięśni, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Pamiętajmy, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Wezwany w porę lekarz może uratować mu życie.

Zasady wprowadzania grzybów świeżych do obrotu handlowego

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych albo środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby obejmuje 44 gatunki (zgodnie z obowiązującym w Polsce rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2011 r. Nr 115, poz. 672) punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów.
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

  • wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;

  • pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

W okresie 4-5.09.2017 r. udzielono pięciu porad grzybowych w zakresie przekazania informacji, czy przyniesione do Stacji grzyby są jadalne. W jednym przypadku okazano młody egzemplarz muchomora (cecha charakterystyczna: bulwa na podstawie trzonu, białe blaszki). Pomylono go z pieczarką, która nie posiada bulwy na podstawie trzonu. Młode egzemplarze pieczarki posiadają równe i białe blaszki, dlatego należy zbierać egzemplarze, które się już rozwinęły i posiadają blaszki koloru brązowego, aby nie pomylić ich z grzybami niejadalnymi. Pozostałe okazane grzyby były jadalne.

Wydano jeden atest na grzyby świeże, który uprawnia do sprzedaży grzybów w ciągu 48 godzin, oczywiście przechowując je w odpowiednich warunkach.

red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Raj dla grzybiarzy, 0 out of 5 based on 0 ratings
Udostępnij:   Śledzik   Facebook   GG   Twitter   Blip
red. dodany
 
Odsłon: 7859
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (4)

Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Na forum istnieje możliwość oceny wypowiedzi, można oddawać głosy pozytywne jak i negatywne.
2d7-d1b
~ oli  Po co komu tyle grzybów? Zero umiaru, kto więcej. Co za prostactwo!
14 września 2017
+4
-1
99d-805
~ AA  innym to tylko jedno w głowie
13 września 2017
+0
-3
2ec-c53
~ JaN  OLSZÓWKA PiS (krowiak podwinięty) to grzyb, który może doprowadzić do śmiertelnego zatrucia. Nie można mu UFAĆ!!! Mimo to wielu zbieraczy wciąż uważa olszówkę za "grzyb jadalny". / ... nie jestem temu winien. Prawo jazdy A i C . Nie pamięta gdzie zdawał egzamin. K.Lewandowski szeregowy działacz - flagowy PSL-u pamięta!!!
13 września 2017
+4
-4
411-4d9
~ macho  muszę przyznać że ta pani na zdjęciu umie trzymać za"korzenia"!
13 września 2017
+9
-3
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
REKLAMA
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA

Przeczytaj również

Ostatnie komentarze

REKLAMA
REKLAMA
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl
Mapa strony | Zapytania Google | Recepcja | Google+ | Zamojska.pl