Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2023.09.01 15:42

Jak zrobić grzyby do słoików na zimę?

Zbieranie, a następnie marynowanie grzybów to doskonały sposób na cieszenie się ich smakiem i aromatem przez cały rok. Przygotowanie grzybów w słoikach jest nie tylko przyjemnym zajęciem, ale również zapewnia dostęp do naturalnych przetworów bez sztucznych konserwantów. W tym artykule dowiecie się, jak krok po kroku zrobić marynowane grzyby w słoikach, aby móc cieszyć się ich smakiem nawet w chłodniejszych miesiącach.
Jak zrobić grzyby do słoików na zimę?
Na drewnianej desce leżą grzyby, marchewka, anyż, szczypior i natka pietruszki.

Na drewnianej desce leżą grzyby, marchewka, anyż, szczypior i natka pietruszki.

Wybór odpowiednich grzybów

Pierwszym krokiem jest wybór grzybów, które dobrze zniosą marynowanie. Wybierając się do lasu, zadbajcie o to, aby zbierać tylko te gatunki, które są bezpieczne do spożycia i mają wartość kulinarną.

Właściwie każde grzyby nadają się do marynowania. Najczęściej jednak wybór pada na: maślaki, rydze, opieńki, borowiki, kurki czy pieczarki. Jednak niektóre z nich będą wymagać od nas nieco więcej pracy. Za przykład służą maślanki, które pokryte są charakterystycznym śluzem. Przez to powinniśmy wcześniej je obrać, a następnie kilka godzin moczyć w solance.

Do marynowania najlepsze są mniejsze grzyby, bez śladów uszkodzenia.

Czyszczenie i przygotowanie grzybów

Grzyby przed marynowaniem należy odpowiednio oczyścić z piasku, ziemi i igliwia. Odcinamy brudne lub uszkodzone fragmenty. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Nie wszystkie rodzaje grzybów dobrze znoszą moczenie w wodzie, dlatego warto przetrzeć je wilgotną szmatką.

Po dokładnym oczyszczeniu grzyby można ugotować. Gotujemy grzyby w osolonej wodzie z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego przez około 5-15 minut, w zależności od gatunku. Gotowanie pomaga w zachowaniu naturalnego smaku i aromatu.

Koźlarze, podgrzybki i prawdziwki można gotować około 15 minut. Mają bardziej zwarty miąższ, który potrzebuje nieco więcej czasu w wodzie. Kurki, maślaki rydze i opieńki nie wymagają tak długiego obgotowywania.

Ugotowane i odsączone grzybki delikatnie przekładamy do słoików.

Przygotowanie zalewy

Odpowiednia marynata ma decydujący wpływ na smak grzybów. Najpopularniejsza jest zalewa octowa, czyli mieszanka wody, octu oraz soli. Dodajemy do niej najczęściej takie dodatki, jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól czy cebulę.

Oczywiście użyte przyprawy zależą od naszych preferencji. Możemy nieco odejść od klasycznej zalewy i dodać gorczycę, rozmaryn, majeranek, a nawet marchew, czosnek lub chili. Pamiętajmy jednak, aby być rozważnym przy przyprawianiu, by nie przykryć smaku grzybów.

Gorącą marynatą zalewamy podgotowane, przełożone do słoików grzybki.

Sprawdź: Czy kurki można marynować? Dowiedz się więcej o grzybach kurkach

Jak pasteryzować zamarynowane grzyby?

Zaraz po zalaniu grzybów w słoiku gorącą marynatą, mocno zakręcamy nakrętkę i przekręcamy je do góry dnem. Jednak ten zabieg nie zawsze jest wystarczający. Jeżeli chcemy być pewni, że nasze przetwory postoją kilka miesięcy, możemy poddać je pasteryzacji. Istnieją dwa sposoby, by to zrobić.

  • Umieszczamy słoiki z grzybami w szerokim garnku, zalanym wodą do poziomu 1/3. Tak gotujemy całość przez 20 minut.
  • Umieszczamy słoiki w piekarniku nagrzanym do 110 stopni na 20 minut.

W ten sposób przedłużymy trwałość przetworów.

Przechowywanie

Po pasteryzacji zostawiamy słoiki do ostygnięcia w miejscu bez przeciągów. Następnie powinniśmy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni. Dzięki odpowiedniemu przetworzeniu grzyby będą smaczne i gotowe do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Przepis na marynowane grzyby

Poznaliśmy już ogólne zasady, których należy się trzymać przy robieniu marynowanych grzybów słoiku. Przyjrzyjmy się teraz przepisowi na marynowane podgrzybki, który warto wykonać.

Składniki:

  • 2 kg podgrzybków,
  • 3 szklanki wody,
  • niecałe ¾ szklanki octu 10%,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 1 średnia marchewka - 130 g,
  • 2 duże liście laurowe lub 4 małe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 8 kulek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 3 łyżki soli do obgotowania grzybków.
  1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy ocet. Po minucie zdejmujemy z palnika.
  2. Oczyszczone grzybki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.
  3. Do wyparzonych, idealnie czystych słoików przekładamy odcedzone grzyby i po kilka plasterków marchewki na słoik. Wypełniamy ¾ pojemności słoika.
  4. Następnie zalewamy gorącą zalewą i poddajemy pasteryzacji.

Sprawdź też: Przepis na marynowane grzyby

Podsumowanie

Przygotowanie grzybów do słoików na zimę to wspaniała okazja do zatrzymania letnich smaków na dłużej. Dzięki właściwemu czyszczeniu, gotowaniu i przechowywaniu, możemy cieszyć się aromatycznymi przetworami przez cały rok. To także doskonała okazja do eksperymentowania z różnymi zalewami i przyprawami, które dodadzą unikalnego charakteru naszym przetworom. Zapraszamy do zabawy w kuchni i tworzenia domowych smakołyków na długie zimowe wieczory.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 2056
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
6 maja 2024 Biłgoraj
Jest nowy Zarząd Powiatu
W poniedziałek 6 maja poznaliśmy nazwisko gospodarza powiatu biłgorajskiego. Podczas pierwszej w tej kadencji sesji radni wybrali również zastępcę starosty oraz członków zarządu.
5 maja 2024 Tereszpol
Zatwierdzono cenę za wywóz i utylizację osadów z przydomowych oczyszczalni
w sobotę, godzina 08:47 Biłgoraj
Zarząd Powiatu podzielił się władzą
6 maja 2024 Biłgoraj
Poznaliśmy przewodniczącego Rady Miasta Biłgoraja
Do Rady Miasta Biłgoraj wybrano 21 radnych, reprezentujących trzy komitety wyborcze. Podczas inauguracyjnej sesji Rady Miasta, która odbyła się w poniedziałek 6 maja, wybrano prezydium rady, czyli przewodniczącego i jego zastępców.
w piątek, godzina 13:23 Potok Górny
Sensacyjne znalezisko z połowy 3 tysiąclecia przed naszą erą
w sobotę, godzina 09:31 Biłgoraj
Burmistrz ogłasza konkurs na stanowisko dyrektorskie
5 maja 2024 Sokołówka
Potrójny jubileusz jednostek OSP
W niedzielę 5 maja w Sokołówce odbyły się uroczystości jubileuszowe z okazji 100-lecia jednostek OSP Radzięcin, Sokołówka i Wola Radzięcka, połączone z obchodami Gminnego Dnia Strażaka. W święcie uczestniczyli druhowie strażacy z całej gminy Frampol, mieszkańcy oraz liczni zaproszeni goście.
1 maja 2024 Józefów
38 chętnych na zakup ursusa
w sobotę, godzina 10:10 Frampol
Zorza polarna nad powiatem [NOWE ZDJĘCIA]
w środę, godzina 13:23 Biłgoraj
Oficjalne otwarcie nowego basenu
Za kilka godzin, dokładnie od godz. 16.00, będzie można korzystać z nowej części basenu w Biłgoraju. Uroczyste otwarcie obiektu, z udziałem władz samorządowych, zorganizowano w środę 8 maja.
w niedzielę, godzina 13:03 Górecko Kościelne
Pielgrzymka samorządowców [NOWE ZDJĘCIA]
w niedzielę, godzina 19:01 Smólsko Duże
Potrójna strażacka uroczystość [NOWE ZDJĘCIA]
6 maja 2024 Księżpol
Większość radnych nie przyszła na inauguracyjną sesję
W poniedziałek 6 maja miała się odbyć inauguracyjna sesja Rady Gminy Księżpol. Do posiedzenia jednak nie doszło. Na sesji nie pojawiła się większość radnych. To prawdopodobnie pierwszy taki przypadek w Polsce.
3 maja 2024 Lubelszczyzna
Producenci ziemniaków pod lupą PIORiN. Za brak wpisu do rejestru grozi kara
w piątek, godzina 11:41 Biłgoraj
Zapowiada się pyszny weekend
6 maja 2024 Biłgoraj
Wybrano prezydium Rady Powiatu
W poniedziałkowe przedpołudnie 6 maja odbyła się pierwsza w tej kadencji sesja Rady Powiatu w Biłgoraju. W programie obrad znalazł się wybór prezydium rady, czyli przewodniczącego oraz dwóch zastępców.
w piątek, godzina 08:38 Goraj
Stanowisko sekretarza do obsadzenia
we wtorek, godzina 19:51 Lublin
Michał Mulawa poza Zarządem Województwa Lubelskiego
w niedzielę, godzina 11:01 Biłgoraj
Tłumy na pierwszej garażówce w tym sezonie [NOWE ZDJĘCIA]
Po zimowej przerwie miejskie targowisko przy ulicy Jagiełły w Biłgoraju ożyło. W niedzielę 12 maja zorganizowano pierwszą w tym roku garażówkę. Do godz. 15.00 jest szansa na upolowanie prawdziwych perełek.
5 maja 2024 Biłgoraj
Motocykliści opanują Biłgoraj
w środę, godzina 10:29 Biłgoraj
Marsz na ulicach Biłgoraja
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl